Кои сме ние +359 885 500 100 bg
За нас Лицензи Банкови сметки Контакти Галерии

Бизнес предложения
www.sportskills.bg
Партер
ул. Цветна градина 72, гр. София, ПК 1421
Понеделник - Петък (09:00 ч. - 18:00 ч.)
T: +359 2 822 7700
M: +359 885 500 100
info@tourskills.bg
Календар
Юли, 2020Август, 2020Септември, 2020Октомври, 2020Ноември, 2020Декември, 2020Януари, 2021Февруари, 2021Март, 2021Април, 2021Май, 2021Юни, 2021
Търсене
en bg

Единственият храм без покрив

Единственият храм без покрив

Невероятна старинна, скална църква скрита в пещера

Мястото, което ни е пленило и всяка година се върщаме към него - любимото райско кътче, осмият по големина остров в Гърция - Лимнос. Този остров е толкова надарен с природни забалежителности, гостоприемство и старинен дух, че не пропускаме възможност да го посетим.

На върха на красивата планина Какавос, в пещера сред скалите, се намира "Богородица какавиотиса", единствената църква без покрив в света. И това е една от многото причини да посетите красивия остров в Егейско море. По време на Великденските празници можете да станете свидетели на специална литургия, която се провежда само веднъж в годината. Пещерата е характерна с такъв романтизъм и спокойствие, че е идеално местенце ако имате нужда от уединение.

По време на византийският период вероятно е подслонявала доста отшелници. Дори и днес в съседство на малката пещера се срещат следи от хора, които отиват в пещерата, за да се изолират и да се молят. Историята ни припомня, че през 1305г. монаси от храма "Агиос Евстатиос", принадлежащ към манастира Мегистис Лаврас" се заселват там, за да се предпазят от турските набези. Монасите се скитали по пещерите там и така построили параклиса, за да служат литургии.

Постепенно с времето възрастните починали, по-младите не искали да пребивават този храм и последният останал напуснал острова и се преселил в Атон. Преди да замине намерил местен човек от семейство Мумтзи, който имал мандра наблизо и му поверил иконата на Богородица.

Монахът поискал от пастира да качва иконата в храна всеки Великден и да се служи литургия. Традиция съхранена и до днес. Независимо дали ще попаднете там по време на Великден или не, това е рядка красота, която си заслужава да видите.

Преходът от началната точка на пътя е направена за превозни средства от всякакъв вид. Пътят е в добро състояния, добре обозначен и леснодостъпен. Черен път води до мястото, където започва пътеката, която води към параклиса. Тесен проход, но в добро състояние и е идеален за една прекрасна разходка. Пътеката е подходяща за всички възрасти. Последната и най-трудна част от маршрута е на няколко каменни стъпала, които водят до скритата църква. Но гледката, е безпрецедентна и компенсира това леко затруднение. Храмът изглежда като недовършен. Варосаните стени са разположени във вдлъбнатината на скалата, която прилича на малка пещера. Има купол и параклис.

Но дори и да разкажем всяка подробност, не го ли видите на живо, няма да е същото.

 

Източник: http://newsbg.eu/

Моля, имайте предвид, че това не е действителна резервация, a само заявка! Ще се свържем веднага, след получаване на заявката.
ИЗПРАТИ
РЕЗЕРВИРАЙ ОНЛАЙН ИЗПРАТИ НА ПРИЯТЕЛ
Дизайн и разработка ИДЕЯ График ЕООД